3.7.2015

Varo mitä toivotLapsena ihan pikkuisen karehdin heitä joilla oli kesakkoja kasvoillaan, koska minusta kesakot olivat hauskoja. Mie toivoin niitä niin kovin, että kerran piirsin sellaisia ruskealla tussilla naamaani mutta Mama sattui näkemään kasvoni juuri ennen kuin livahdin kouluun, ja kutsui luokseen näyttämään mitä ihmettä miulle on tapahtunut. Yritin selittää että ne on nyt niitä kesakkoja, koska olin Mamallenikin kertonut monesti tuosta toiveestani. Mutta Mamaa ei juksattu vaan hän komensi minut pesemään heti kasvoni. Fairyllä tussi ei lähtenyt, joten Mama laittoi rättiin hankausjauhetta ja sillä ne sitten lähtivät. Aika punainen oli tämän tytön naama kun sitten vihdoin pääsin kouluun, mutta eipä ollut enää niitä omatekoisia kesakkoja. Pahus.
Tänään on Pysy poissa auringosta -päivä, joka sopii minulle erittäin hyvin. En ole koskaan ollut mikään auringonpalvoja. Ihotautilääkärit varoittavatkin, ettei auringossa lojuminen ole kenellekään terveellistä edes D-vitamiinin saannin nimissä. Varsinkin, jos suvussa on mitä tahansa syöpää, on erityinen riski ottaa aurinkoa, sillä sellaiset sukugeenit voivat muuntautua helposti ihosyöväksi.

Lapsena paloin kesäisin perheemme suurilla kasvimailla niin pahasti että lopulta iho kesi pois, mm kasvoista. Ja iho muistaa... Nyt aikuisena olen jo yli 16 vuotta kärsinyt melasma-nimisestä ihovaivasta. Melasma eli ihon liikapigmentoituminen on kesakkojen sukua mutta sen aiheuttama vaalean- tai tummanruskea läiskä peittää yhtenä suurena pisamana, eräänlaisena ruskeankirjavana ihonaamiona symmetrisesti suuriakin alueita erityisesti kasvoista, ja tekee mm pigmenttiviikset ylähuulen päälle erittäin helposti, nopeasti ja vaivihkaa.

Melasmaläiskä ei ole maksaläiskä, vaikka niinkin virheellisesti jossain on meille kerrottu. Maksaläiskä on siellä täällä, yleensä iäkkäällä, paljon elämässään auringonvalolle altistuneella iholla esiintyvä epäsymmetrinen pysyvä tummanruskea ihovaurio. 

Melasmaläikät sitä vastoin mieltä huojentavasti vaalenevat talvella, kun iho saa vain vähän tai ei ollenkaan aurinkoa.
Melasma kuitenkin valitettavasti aktivoituu heti keväällä pienimmästäkin auringonvalosta ja se muuntaa muotoaan, valloittaen vuosi vuodelta enemmän uusia alueita.

Aurinkovoide on jokapäiväinen kauneus- ja ihovoiteeni ja itse aurinko on henkilökohtainen viha-rakkaus-tragediani. Olisi ihanaa löytää jokin turvallinen oikeasti melasmaihoa vaalentava ihovoide. Kaikki sellaiset voiteet on kokeiltu, joita minulla on ollut varaa hankkia ja testata. Ulkomaailmassa kuitenkin joutuu oleskelemaan päivisin syystä tai toisesta, enkä voi verhoutua valitettavasti peittävään naamioon tai huiviin. Välttelen kyllä aurinkoa mahdollisuuksien mukaan, enkä kenellekään ikinä suosittele auringossa löhöilyä.Mutta siis, pitää tosiaan varoa mitä toivoo. 
Minä toivoin pieniä söpöjä kesakkoja
ja sainkin,
jättimäiset kesakkopläjäykset.4 kommenttia:

Rita kirjoitti...

Minäkään en oikein hyvin kestä aurinkoa enkä myöskään löhöilyä.

Kesakoista pidän. Olen niitä hillitysti äidiltä perinyt. Kävin peilistä katsomassa kun luin sinun tekstisi; eivät näy selvästi :)

Meillä on tänään aurinkoinen hellepäivä. Toivottavasti teidän seudulla aurinko ei porota sinuun liian voimakkaasti.

Una Reinman kirjoitti...

Huomenta Rita.
Aurinko paahtaa jo nyt aivan liikaa.
Aurinkosuojavoide on jo iholla. Sk on todella suuri.


Sattuikin juuri nyt teemaan sopivasti kamala hellepäivä. Voi ihmisparkojen jotka joutuvat ulkotöihin....

Onneksi meillä remontissa saamme olla sisätiloissa, poissa paahteesta ja voimme/voisimme viettää taas siestaa kuumimmilla hetkellä. Illan viiletessä on järkevämpää jatkaa töitä.

Kesakot muuten vaalenevat ja jopa häipyvät iän myötä. :)

Irmastiina Ruusukummusta kirjoitti...

Minä nuorena voin maata auringossa tuntitolkulla....harvoin paloin, mutta muutaman kerran olkapäät niin, että nahka kesi. Nykyisin en enää voi oleilla auringossa. Aurinkoihottuma on kenkku vaiva, enkä muutenkaan jaksa..ja kummasti rusketun vaikka varjossa oleilenkin...:))
No nautitaan me lämmöstä.

Una Reinman kirjoitti...

Miksi ihmiset mieltävä helteen kesäksi? Jokainen kesän päivä on kesää, vaikka se ei olisikaan hellettä. Helle on kauheaa. Se näännyttää ja monet jopa menettävät henkensä sen kanssa...


Itse viihdyn sellaisessa n 20 asteessa. 19 on ihan sopiva. Työskentelyyn olisi sopivaa jopa alle sen.

Minä en ole koskaan pitänyt saunastakaan. =D
'