10.6.2015

Robotit valtaavat maailm... kodin

 
http://pixabay.com/en/robot-machine-technology-science-312566/

 

Avuksi ja samalla myös työttömyyttä aiheuttavasti inhimillisen työpanoksen kustannuksella on keksitty ihmiset korvaavia teollisuusrobotteja tekemään raskaita, yksitoikkoisia ja tarkkuutta vaativia töitä. Robotit tekevät töitä palkatta varastoissa. Robotit auttavat ihmiskuntaa lääketieteessä. Botit puurtavat tauotta, ilman ravintoa, lomia tai lepoa ohjemistojen parissa ihmisaivojen sijaan, tallentaen kaikkea mahdollista tietokoneille ja jopa kuvaten näennäisen itsenäisesti maailmaa. Sodankäynnissä hyödynnetään robotiikkaa jotta tuhottaisiin ihmisiä. Samaan aikaan robotit mönkivät ja tonkivat Marsin pinnalla ja lentelevät avaruudessa etsien ihmiskunnalle ystäviksi samankaltaisia olioita kaikkialta maailmankaikkeudesta, ettemme olisi täällä  niin yksin. Robotit tekevät myös niitä ei - niin mukavia - kotitöitä puolestamme.  

 

Mutta mitä tapahtuu jos ihmiskunnan avuksi tarkoitetulle tekoälylle kehittyykin oma tahto ja ihmisestä riippumaton älykäs ajatusmaailma? Eräänä päivänä ne eivät enää haluakaan totella ihmistä? Muun muassa fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking visioi robottien ottavan seuraavan sadan vuoden sisällä vallan maapallolla. Hurja visio viisaalta mieheltä... 


Siihen asti voimme kai antaa näiden viattomien pikkuisten kotirobottien puhdistaa lattioitamme, nurmikoitamme, ikkunoitamme ja grillejämme. Nehän on suunniteltu vain niihin töihin, joista me emme tykkää. Vai... =)


Gigantti keräsi faktat suosituimmista kotiroboteista: 


Robottiruohonleikkuri

Robottiruohonleikkuri leikkaa nurmikon puolestasi. Robotti on erittäin hiljainen verrattuna polttomoottori-käyttöiseen ruohonleikkuriin ja se pitää nurmikon kunnossa päivästä toiseen – ilman vaivaa. Leikkuualue rajataan robotin mukana tulevilla langoilla, jotta robotti ei eksy omalta tontilta.

Robomowin uusinta mallia voi ohjata älypuhelimella tai tabletilla. Robottiruohonleikkurissa on myös lapsilukko ja laitteen voi lukita PIN-koodilla. Robomow pilkkoo leikatun ruohon hienoksi silpuksi, jonka jälkeen se putoaa takaisin maahan ruohon juurelle ja kompostoituu. Leikattua ruohoa ei tarvitse haravoida, vaan se toimii lannoitteena antaen nurmikolle tärkeitä ravintoaineita. Leikkuutekniikka estää myös sammalta ja rikkaruohoja kasvamasta.

Huom: En kyllä koskaan haravoi tavallisella ruohonleikkurillakaan tullutta leikkuujätettä pois nurmelta, koska ruohosilppu on nurmikolle(kin) todellakin hyvä ravinne. Jos sitä tulee suurempia kasoja nurmikolle, ja ruohonleikkurin alustan puhdistuksesta, nostan vihreät hyväätekevät möykyt jonkun pensaan, perennan tai puun juurelle. Grillinpuhdistusrobotti

Witt Grillbot -grillinpuhdistusrobotti sijoitetaan grilliritilän päälle ja se puhdistaa grillin täysin automaattisesti. Grillbot kestää hyvin kuumuutta, jopa 120 °C lämpötilan, joten grillaajan ei tarvitse odotella grillin jäähtymistä. Grillbot sopii kaasu-, hiili- ja sähkögrillien puhdistamiseen.Robotti-imuri

IRobot Roomba 785 -robottipölynimuri puhdistaa kaikki lattiatyypit käden käänteessä. Robotin voi ajastaa imuroimaan silloin kun se itselle parhaiten sopii, myös silloin kun ei itse ole kotona.


Lattianpesurobotti

IRobot Braava 380 -lattiansiivousrobotti pesee lattiat mikrokuituliinalla ja se osaa puhdistaa myös vaikeat tahrat. Navigointijärjestelmä ohjaa robottia ja Pro-Clean-järjestelmä takaa tasaisen pesutuloksen.


Ikkunanpesurobotti

Indream Hobot -ikkunanpesurobotti pysyy imuvoimalla kiinni ikkunan pinnassa ja puhdistaa ikkunan mikrokuituliinan avulla. Ikkunanpesurobotti sopii ikkunoiden lisäksi myös muun muassa suihkukaapin, kaakeloitujen seinien tai lasipöytien puhdistamiseen. Suihkauta vain hieman pesuainetta liinoihin ja puhdasta tulee!
Hyvinvointirobotti

WheeMe-robotti on pieni robottilaite, joka ajelee vartalollasi rentouttaen ja ennaltaehkäisten stressiä sekä lihasten kipeytymistä.

Minkähänlaista on olla hierottavana? En ole ikinä ollut hierojalla,
vaikka selkäni on ollut murrosiästä asti aika susi... 

Näistä robotisoiduista pikkuapulaisista voisin kyllä kaikki huolia. 
Ainakin astmaattiseen kotiin sopiva laite olisi robotti-imuri. =) 
- Enkä antaisi sille liikaa valtaa... =) 


Tekstin kuvat ylintä kuvaa lukuunottamatta ja artikkelin osittainen lähde: Gigantti

6 kommenttia:

 1. Siis ihan totta...grillinpuhdistusrobotti ja lattianpesurogotti ja joku hyvinvointirobotti...en kyllä ole kuullutkaan moisista. Olisiko nuo niitä uusavuttomien vehkeitä..:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Varmasti ne kaikki ovat hyödyllisiä. Kukapa nyt pitäisi vaikkapa grillin puhdistuksesta? =)
   Tai ikkunoiden pesusta? En minä ainakaan. =)

   Voi myös ajatella että näistä kaikenlaisista keksinnöistä on apua arkielämässä heille, joilla on vaikkapa jo ikää mutta haluavat elää itsenäisinä kotonaan, tai ihmisiä joilla on jokin vika selässä, tai vaikkapa jaloissa tai tosiaan perheessä on vaikkapa allergisuutta tai jokin kotieläin jolloin olisi ihanaa kun joku imuroisi vähän väliä, tai perheessä on pieniä lapsia joiden kanssa mieluummin olisi kuin tuhlaisi minuuttiakaan ylimääräiseen kotityöhön.

   Minäkin haluaisin vaikkapa pyykinsilitysrobotin. <3 - koska se pienikin silityspöly käy aina henkeeni lakanoita silittäessä...

   Poista
 2. Minä haluan kokkaaja robotin! :-) t:Sini

  VastaaPoista
 3. Grillinpuhdistusrobotti!!! Kaikenlaista. Jokin aika sitten oli lehdessä imurirobottien arvostelu. Kallein arvosteluun otettu robotti maksoi lähes 1000 euroa ja halvin noin 60 euroa. Mikään niistä ei hoitanut hommia siten, ettei olisi tarvetta tavalliselle imurille. Nurkat ja monet ahtaat paikat jäivät siivoamatta. Robotit tarttuivat mattojen reunoihin ja hapsuihin ja kaatoivat lemmikkien juomakuppeja. Ei ollut kovin vakuuttavaa minusta. Inhoan imuroimista, mutta vielä inhottavampaa oilsi varmasti tulla kotiin ja todeta, ettei robotti taaskaan ole hoitanut hommiaan ja ryhtyä siivoamaan sen jälkiä. Ehkä odottelen sellaista robottia, joka tekee hommansa kunnolla. Tai rikastun ja palkkaan siivoojan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! =D

   Se oisi kyllä masentavaa ruveta siivoamaan robon jälkiä! =DDD

   Siivooja ois ihana. Miestä en ole saanut koulutettua sellaiseksi... =D

   Poista


♥ Kiitos kommentistasi! ♥