4.3.2015

PakkoruotsiaOlisiko tullut aika, että lakkaisimme kumartelemasta kohti länttä ja erityisesti Ruotsia. Se maa piti pientä Suomea pihdeissään yli 600 vuoden ajan, Pohjanlahden ja maamme yli kurkotellessaan ja Venäjän kanssa sotiessaan, suomalaiset miehet sotilaikseen itseään puolustamaan valjastaessaan, leikkien jonkin aikaa suurempaa valtiota kuin onkaan ja myöhempien aikojen viikinkejä. 

Ruotsalaisten mahdin maastamme katkaisi seikka, että he menettivät otteensa Suomesta 1800-luvun alussa ja maamme oli sata vuotta Venäjän autonominen suurruhtinaskunta ennen Suomen itsenäistymistä.

Silti maassamme yhä -oikein lailla- edelleenkin pakotetaan kansamme opettelemaan jo peruskoulussa pakollisena aineena ruotsin kieltä. Kaksikielisyydellä pelleillään virastoissa, katukylteissä, junissa, opiskelussa jne, jne, jne... Maamme ei ole vieläkään siis oikeasti itsenäinen. Muinainen alistamisen jäänne, länsinaapurikielipakko, kummittelee yhä kansamme yllä. Poistetaan virallisesti tuollainen turhake elämästämme.

Maassamme kiersikin kansalaisaloite ruotsin kielen opiskelun muuttamisesta vapaaehtoiseksi, joka olisi todellakin nykyaikaa ja kehitystä eteenpäin.

Vapaa kielivalinta ry:n aloitteeseen kerättiin yli 60 000 nimeä. Aloitteen mukaan minkään kouluasteen tutkinnoissa ei pidä vaatia ruotsin kielen osaamista. Julkiset palvelutehtävät olisi järjestettävä niin, että suomenkielinen voi ruotsia osaamatta toimia julkisissa tehtävissä.

Vaan ei, tämä tärkeä asia torpattiin eduskunnassa. Toivottavasti asia menee seuraavan hallituksen aikaan eteenpäin. Pidetään huoli siitä, että asia pysyy ajankohtaisena ja menee eteenpäin! 

Saahan sitä kukin puhua kotikielenään vaikka indokiiinaa mutta ei siitä ole pakko tehdä kaikille pakollista kieltä. Ruotsinkielellä ei todellakaan pitkälle pötkitä maailmaa valloittamassa, sitä puhunee kotikielenään vain noin kahdeksan miljoonaa ihmistä, mutta opiskelkoon halukkaat sitäkin kukin sillä erotuksella, että sen kielen pakkovalta maassamme poistettaisiin. Kukin saa vapaaehtoisesti opiskella vaikka kaikki maailman kielet, jos niin tahtoo.

Maailman valtakieli numero kaksi on sitäpaitsi espanja, jota puhuu äidinkielenään arviolta noin 470 miljoonaa ihmistä, ja jota pitäisi meidänkin peruskouluissamme ehdottomasti opettaa valinnaisena kielivaihtoehtona. Se on yksi neljästä maailman eniten puhutuista kielistä, kiinan, englannin ja hindin ohella. Löysin viittauksen espanjan opetuksesta ainoastaan Käpylän peruskoulusta?

Sitäpaitsi eikö olisi ihan oikeasti tärkeää osata entistä enemmän itänaapurimme kieltä venäjää, jota puhuu 160 miljoonaa ihmistä? Venäjä ensimmäisenä vieraana kielenä pitäisi olla aina vaihtoehto, muutoinkin kuin siellä täällä jossain harvoissa koulussa ja opistoissa.

Haluaisin niin nähdä maamme liikennekylteissä ja opasteissa suomenkielisen nimen ensimmäisenä tai oikeastaan ainoana ja oikeana nimenä. Suomen kieli on niin kaunis kieli. Olkaamme ylpeitä siitä ja vaalikaamme sitä kun sen olemme ammoisna aikoina eloon herättäneet ja omaksemme ottaneet. Käyttäkäämme sitä kotimaassamme keskenämme. Muunkielisille koetamme puhua jotain muuta kieltä jos eivät suomea osaa. Tai opetamme heillekin kauniin suomen... =)

Tuskinpa enää maamme kansalaisia vaeltaa töihinkään länsinaapurimaahan, että sen vuoksikaan tarvittaisiin sitä kieltä, vaan kansalaisemme vaeltavat ihan jonnekin muualle, lämpimämpiin maihin.
Sitäpaitsi Ruotsissakin pärjää englannin kielellä, koska he puhuvat itsekin mielummin ulkolaisten kanssa englantia! =)

Tiedänpä USEITA työpaikkoja kotimaassammekin, joissa työskennellään ruotsalaisen omistajan alaisina, mutta pomojen kanssa puhuttaessa työkielenä ei - yllätys, yllätys - ole kuitenkaan ruotsi vaan englanti. =D


Olisiko jo aika vihdoin katkaista aataminaikainen ruotsalainen napanuora, 
uudistua, itsenäistyä, suoristaa selkänsä ja repiä pois vanha pallo jalasta? 
Aloittaa uusi historia? Olla ylpeä pieni Suomi, 
jonka pääkieli olisi suomi, mutta jossa opetettaisiin monipuolisesti 
ja vapaaehtoisuuteen perustuen kaikkia muita kieliä kansalle.

Otetaan ruotsin kielen sijaan pakollisiksi aineiksi peruskouluissa 
vaikkapa kansalaistaito ja kotitalous
ettei niiden taitojen puute tee kansastamme uusavuttomia. 


SE olisi tärkeää elämän kannalta. =) 


2 kommenttia:

Pirjo W kirjoitti...

Ei mitään lisättävää, niin samaa mieltä. Hyvä Una!
Aikoinaan olen ollut todistamassa, kun uuteen tehtävään valittiin henkilöä, jolla oli oltava ruotsinkielentaito. Pätevät suomea äidinkielenään puhuvat hakijat sivuutettiin, vaikka kouluruotsista oli hyvät arvosanat. Valittiin suomenruotsalainen, jonka ammatilliset pätevyysvaatimukset vain niukin nukin täyttyivät. Hän sai niin paljon vahinkoa aikaiseksi, että niitä korjattiin vielä vuosia sen jälkeen kun hän oli jo vaihtanut työnantajaa. Mutta hän puhui sujuvaa ruotsia ja se riitti....
Ruotsinkielen erityisasema maassamme on saatava purettua. Suurin osa suomenruotsalaisista puhuu ja ymmärtää sujuvasti suomea. Siitä huolimatta pidetään yllä valtaa, kallista kielikoneistoa kun kaikki virallinen asia on oltava kahdella kielellä. Ja enemmistö pakotetaan opiskelemaan tätä entisten vallanpitäjien kieltä. Niin väärin. Samoin kuin että kansalaisaloitetta ei otettaisi käsittelyyn. Se on suorastaan suomenkielisten polkemista! Jokainen opiskelkoon mitä tahtoo, mutta pakko tässä asiassa tulee poistaa. Ugh! Olen puhut.

Una R kirjoitti...

Kiitos Pirjo hienosta kommentistasi. =)