25.2.2015

Ilkeä käpytikkaOlemme joutuneet tuon miekkoseni kanssa omin silmin toteamaan miten käpytikat ryöstävät pikkulintujen pesäpöntöistä poikasia! Oli todella vaikeaa yrittää häätää tikkaa pois pesäpönttöjen lentoaukolta ja yrittää heitellä kaikilla mahdollisilla esineillä sitä ilkeää petolintua joka raadollisesti tahtoi viime kesänäkin syödä pihamme pienet viattomat tiaisen ja kirjosieppojen poikaset!

Vaikka lentoaukosta mahtuu pönttöön vain tikan pää, se osaa käyttää sitä tietoa hyväkseen ja vierailee pöntöillä silloin, kun poikaset ovat jo niin suuria että ne jonkun tullessa pöntön suulle luulevat emokseen tulijaa nousten toistensa päälle saadakseen ensimmäisen suupalan emoilta ja vastassaan onkin tappava tikan kova nokka, joka kiskaisee pian tuskasta kiljuvan poikasen pois turvallisesta lintukodosta vieden uhrin ruuaksi omille poikasilleen!

Käpytikka on petomaisuutensa lisäksi myöskin sotkuinen tuholainen. Jostain muualta ne kantavat lentäen kuusenkäpyjä pihamme hopeapajuun, hakkaavat kävyistä siemenet irti heitellen pitkin nurmikkoa ne rosoiset kuusenkävyt. Itse hopeapajuunkin se ryökälelintu koetti hakata kolon. Tahtoiko lie pesimään siihen? Ei kiitos! En halua sitä lintua missään tapauksessa asumaan pihaamme! Me tulppasimme linnun kolon paikkakapulalla. Toivottavasti nakuttaja ymmärtää että sillä on puuhun porttikielto, tai mikä kielto se sitten lienee nimeltään tässä tapauksessa? Koputtelukielto? Pesimäkielto? Lähestymiskielto?

Sama kielto pitäisi niillä olla myös talvisille pikkulintujen ruokintapaikoille, koska tikka saattaa napauttaa kovalla nokallaan lähelle uskaltautunutta pikkulintua päähän... =/  Siksi yleensä tikat saavatkin takoa talipalloa yksin lintulaudoilla koska ovat niin äkkipikaista ruokailuseuraa.Puhumattakaan mitä tuhoa käpytikat saavat joka vuosi aikaan puurakenteisissa taloissa ja tolpissa. Tuo sähkötolppa on tästä ihan lähistöltä kävelytien reunasta kuvattu. Kohta tolppa katkeaa kuin sen entisen aasin selkä.

Tiedän toki että esim harmaapäätikkakin saattaa naputella puiden kuoria irti, mutta sehän tekee hyvän työn napatessaan ne ötökät pois puusta. Haluan siitä linnusta joskus vielä kuvankin, mokomasta veitikkamaisesta puiden takana piileksijästä. =)

Palokärkikin naputtaa kuoret pois joidenkin ötökkäisten puiden alarungoilta. Kannoistakin saattaa punahattuinen palokärki kiskoa kuoret päästäkseen paremmin kiinni kuoren alla lymyileviin vipeltäjiin. Komean mutta pahaäänisen palokärjen ruokailukantoja olen tästä pihastakin siistinyt.

Näitä kahta muuta tikkalajia katselen silti mielelläni. Käpytikkaa suuremmasta koostaan huolimatta ne syövät pienempiä saaliita. Niitä ei tavata metsästämässä pikkulintujen poikasia.Edit: 26.2.2015 Tämä teksti nousikin heti tapetille siksi että tänään havaitsin talitiaisen tekevän jo pesää yhteen lintupönttöön... Se hakee pehmukesammalia terassin talvisista istutuksista. Ihan sallittua. =) Toivon onnea sen tulevalle pesueelle.2 kommenttia:

 1. Kauheata! En tiennytkään!Olen luullut että ne syö vaan käpyjä. t:SIni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai siis niiden siemeniähän ne muun muassa takovat, mutta myös paljon kaikkea muuta.
   En tykkää, en tykkää...

   Poista


♥ Kiitos kommentista! ♥