Translate

1.2.2015

Omaa leipää ja levitettä


¸.•♥•♥•.¸¸.•♥•♥•.¸¸.•♥•♥•.¸



Näin yhtenä yönä hassua unta, jossa kaupasta löysin
leipähyllystä sämpyläpusseja, joissa oli vain yksi pyöreä
 ja yksi soikea sämpylä ja niiden pienessä pussissa luki:
Perussuomalaisen sämpylät.

Hah. =D
Minä en todellakaan kuulu mihinkään
persuihin. =P Olen ennemminkin puolueeton,
koska politiikka ei kiinnosta minua, mutta jos johonkin
kuuluisin, niin se voisi olla vihreät...
Merkillistä, mistä ihmeestä unia tulee?

¸.•♥•♥•.¸¸.•♥•♥•.¸¸.•♥•♥•.¸


Eräässä Kotivinkki-lehdessä oli pataleipäohje, jota kokeilin.
Tosin tuo ihka ensimmäinen leipäversio ei ollut kauneudella
pilattu, mutta maistui ihan syötävälle.

Taikina tehdään vähintää 12 tuntia ennen leivontaa 
tai vielä parempi olisi jos taikinan tekisi 24 tuntia ennen... 
Sellaisen pidemmän kaavan mukaan tehdyn version mie paistoin.



PATALEIPÄ: 

½ tl kuivahiivaa 
2 tl suolaa 
4 dl vehnäjauhoja 
3 dl hiivaleipäjauhoja 
 3½ dl vettä 
Lisäksi ruokaöljyä
padan voiteluun.

 Tee näin:
Yhdistä kuivat aineet.
Lisää lämpöinen vesi ja sekoita nopeasti, älä vaivaa.
peitä kulho ja kohota huoneenlämmössä 12 - 24 tuntia.
Kohotuksen jälkeen kumoa taikina ja tee siitä pallo.
Peitä ja anna kohota n 30 minuuttia.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita paistopata uuniin.
Ota pata uunista ja sipaise siihen öljyä ja laita taikinapallo pataan.
Laita kansi päälle ja pata uuniin 30 minuutiksi.
Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia
ja leipä on valmis otettavaksi pois uunista.

Kumoa heti ja eikun nauttimaan.



Leivän kanssa nautittiin omatekoista levitettä.
 Tätä omatekoista versioita olen meille 
jo jonkin aikaa valmistanut. 


OMATEKOINEN LEVITE: 

200 g normisuolaista voita
1,5 dl ruokaöljyä
1,5 dl vettä


Sekaan voit laittaa esim
valkosipulia murskana tai jauheena
tai esim yrttejä. 

Anna voin pehmetä huoneenlämmössä ja sekoita aineet keskenään.
Sekoita ainekset sauvasekoittimella, sähkövatkaimella tai yleiskoneella tasaiseksi
vaaleaksi massaksi. Annostele rasioihin ja laita jääkaappiin.
Anna makujen tasaantua ja levitteen kovettua n vuorokausi.

Huvittavaa kun jossain vastaavissa ohjeissa lukee:
kirnuvoita... =) Kaikki voit ovat kirnuttua voita... =D 

Jos tahdot levitteestä paistonkestävää, 
jätä vesi pois.