17.2.2015

Kun kylmyys hyytää vielä nurkkia
Vaikka onkin vielä ihan selkeä talvi, jäät alkavat olla osittain heikot ja siitä seikasta muistuttaa meitä yksi jos toinekin taho. Älä mene heikoille jäille...

Heikkoihin jäihin putoamiselta välttyy näin:

•       Tarkista jäätilanne esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen tai Ympäristöhallinnon nettisivuilta.
•       Varmin tapa varmistua jään paksuudesta, on mitata se itse kairaamalla jäähän reikä sellaisesta kohdasta vesistöä, jossa ei ole virtauksia.
•       Vältä jäällä liikkuessa rantoja, virtauskohtia ja siltojen alta kulkemista.

– Jäälle ei kannata lähteä liikkumaan itsekseen. Kaveri tuo lisäturvaa, sillä yhdessä jäällä liikkuessa joku on auttamassa toista pois kylmästä vedestä. Avun saapuminen avannon reunalle toiselta puolelta järveä tai satojen metrien päästä vie kallisarvoista aikaa, Ifin henkilövakuutusten johtaja Riitta-Liisa Salonen kertoo.

– Kännykkä kannattaa sujauttaa jäälle lähtiessä vedenkestävään suojapussiin, jotta kännykkä toimii, vaikka se olisi käväissyt vedessä. Kastuneella puhelimella kun on mahdotonta soittaa hätäkeskuksesta apua, Salonen jatkaa.

Mitä, jos kuitenkin putoaa heikkoihin jäihin?

•       Pidä aina jäällä liikkuessa mukana jäänaskalit, jotka roikkuvat oikeaoppisesti kaulassa. Jäihin pudotessa harmittaa vietävästi, jos naskalit ovat taskussa vetoketjun takana. Naskaleissa on usein myös pilli, johon puhaltamalla voi herättää toisten jäällä liikkujien huomion.
•       Mukana on hyvä olla naskalien lisäksi myös jotain kättä pidempää, jolla voi auttaa jäihin pudonnutta pois vedestä.
•       Kaverin kanssa ei kannata kulkea jäällä liian lähekkäin, koska saatatte jään pettäessä olla nopeasti kummatkin samassa avannossa. Jos kaveri putoaa jäihin, älä ryntää liian lähelle avantoa.
•       Jos putoat jäihin itse, eikä kaveria ole lähellä, huuda apua heti äläkä vasta ensimmäisen avannosta poispääsy-yrityksen jälkeen. Vaikka pääsisitkin nopeasti omin avuin pois vedestä, vaatteesi ovat märät ja kehostasi karkaa lämpöä, kunnes olet saanut märät vaatteet pois päältä. Toisen henkilön apu ja tuki ovat varmasti pelästymisen jälkeen tarpeen. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


♥ Kiitos kommentistasi! ♥