Translate

10.1.2014

Pimeys on katoava luonnonvara





Otsikon lause on peräisin amerikkalaiselta tuottaja/elokuvantekijä Ian Cheneyltä. Hän kutsuu itseään myös amatööriastronomiksi. Cheney on kotoisin paikkakunnalta jossa öisin taivas tuikki miljoonin tähdin joten hän jo lapsena kiinnostui avaruudesta. Nuorena poikasena hän kävi avaruusleireillä ja rakensi ikioman kaukoputken jolla saattoi tutkailla tähtiä ja keksi jopa omia tähtikuvioitaan lapsuudenkotinsa taivaalla pilkottavista öisistä tähdistä.

Hän on tästä aiheesta tuottanut tunnin mittaisen dokumenttielokuvan: The City Dark. Elokuva kertoo mitä Cheney menetti muuttaessan pimeäöisestä Mainesta valojen valtaamaan New Yorkiin ja kuinka keinovalo vaikuttaa terveyteemme ja koko maapallo eliöstöön. Meillä elokuva esitettiin eilen tiededokumenttina, nimellä Pimeyden arvo.
.
Joitakin päiviä sitten näin toisen dokumentin jossa kerrottiin samasta valosaasteasiasta eri puolilta maailmaa todettuna ja kuvattuna. Dokumentti esitti mm miten World Trade Centerin uhrien muistomerkillä valopatsaat sinkosivat valopaadet korkealle taivaalle jolloin yömuuttolinnut jäivät kiertelemään vain valopatsaalta toiselle ymmärtämättä, minne niiden pitikään jatkaa matkaansa. Valot sekoittivat niiden sisäisen suunnistusjärjestelmän.
Valopatsaat ja muistomerkkisuihkulähteet sinänsä ovat kaunis ajatus.

Keinovalo saa vallan kaikkialla maapallolla eivätkä yöt ole enää pimeitä. Kuvatakseen, tai edes nähdäkseen tähtiä pitää matkustaa jonnekin hyvin kauas. Linnunrataakaan ei voi kuvata valosaasteisessa kaupungissa.

Itse asun nyt seudulla, jossa toisinaan ei tähtiäkään näy kaikenlaisten keinovalojen vuoksi. Usein taivaantienoon valtaa öisin muutaman jättikasvihuoneen kauas ja korkealle aavemaisena hohtavat valot. Miksi kasvihuoneisiin ei laiteta talveksi jotakin suojapeittoa kattojen päälle, joka pitäisi kaiken valon itse kasveilla eikä heijastaisi tuhlailevasti sitä kaikkea energiaa ja valoa turhaan avaruuteen? Valaistut kasvihuoneet ovat aika kallis pihavalo.

Pihamaatamme kasvihuoneiden valossa yöaikaan...

Pimeyttämme valaisevat myös muutaman lähiverstaan väärin, eli taivaalle ja naapureihin suunnatut pihavalaistukset, ja joka yö pihamme ja ikkunamme valaisee läheisen paloaseman erittäin omituisesti suunnatut häikäisevän vahvat jättikokoiset valot, (kuin suoraan Batman-leffasta!) joita ei voi edes suoraan katsella, koska sen jälkeen et näe kuin palovaloläiskän silmissäsi pitkän aikaa. Illalla on laitettava verhot tiukasti ikkunaan etteivät ne valot häiritsisi jopa nukkumista. Varmasti näissäkin pihoissa riittäisi pienemmätkin alas omaan pihaan suunnatut valot, (kenties, ainakin verstaissa, liiketunnistimilla)?

Palovaloläiskä silmissä on varmasti tuttu monelle siitä kokemuksesta, kun pimeässä autolla ajaessasi joku älykääpiö laittaa pitkät valot päälle omaan autoonsa ennen kuin on ohittanut vastaantulijan tai ei laita pitkiä pois lainkaan ja näin häikäisee vastaanajelevan kuljettajan hetkellisesti ja ihan tahallisesti. Sellaisia kuskejakin on tällä seudulla paljon...

On meilläkin pihavalo, jota käytetään silloin, kun sitä tarvitaan valaisemaan ulkoportaita, eli esimerkiksi kun odotetaan jotakuta pimeällä saapuvaksi tahi joku lähtee jonnekin talosta pimeällä. Kun ulkovalaistusta ei tarvita, lamppu on sammuksissa. 

Revontuliakaan en ole ikinä nähnyt vaikka niitä etelämmässä Suomessakin pitäisi joskus näkyä. Revontulet ovatkin ykkösenä To do-listassani. Ne haluaisin todellakin joskus nähdä. Sellaisessa paikassa, jossa niitä voin keinovalojen häiritsemättä ihailla. Onko se sitten Suomen Lappi, Pohjois-Norja, Kanada vai mikä paikka se onkaan, jää vielä harkittavaksi.

Meillä media toitottaa, kuinka pimeys estää ihmisiä nukkumasta? 
Minä nukun pimeässä paremmin kuin valoisassa. 



Valosaaste estää näkemästä myös ihania öisiä tähdenlentoja
joita olisi hyperryttävän onnellista seurata 
ja toivoa jotakin...
vaikka näkevänsä revontulia.


PS1: 


PS2:
Päivänvaloa kyllä tarvitaan, 
se on asia ihan erikseen. 
Minullakin on muutama kymmen siemenpussukkaa 
jälleen ensi kesää odottamassa ja ne pitäisi laittaa multiin 
kukin omalla kevätkylvöajallaan...



Yläkuva: Tekniikka ja talous 
Keskimmäinen kuva oma... 
Alin kuva: Kaleva.fi