10.1.2014

Pimeys on katoava luonnonvara

Otsikon lause on peräisin amerikkalaiselta tuottaja/elokuvantekijä Ian Cheneyltä. Hän kutsuu itseään myös amatööriastronomiksi. Cheney on kotoisin paikkakunnalta jossa öisin taivas tuikki miljoonin tähdin joten hän jo lapsena kiinnostui avaruudesta. Nuorena poikasena hän kävi avaruusleireillä ja rakensi ikioman kaukoputken jolla saattoi tutkailla tähtiä ja keksi jopa omia tähtikuvioitaan lapsuudenkotinsa taivaalla pilkottavista öisistä tähdistä.

Hän on tästä aiheesta tuottanut tunnin mittaisen dokumenttielokuvan: The City Dark. Elokuva kertoo mitä Cheney menetti muuttaessan pimeäöisestä Mainesta valojen valtaamaan New Yorkiin ja kuinka keinovalo vaikuttaa terveyteemme ja koko maapallo eliöstöön. Meillä elokuva esitettiin eilen tiededokumenttina, nimellä Pimeyden arvo.
.
Joitakin päiviä sitten näin toisen dokumentin jossa kerrottiin samasta valosaasteasiasta eri puolilta maailmaa todettuna ja kuvattuna. Dokumentti esitti mm miten World Trade Centerin uhrien muistomerkillä valopatsaat sinkosivat valopaadet korkealle taivaalle jolloin yömuuttolinnut jäivät kiertelemään vain valopatsaalta toiselle ymmärtämättä, minne niiden pitikään jatkaa matkaansa. Valot sekoittivat niiden sisäisen suunnistusjärjestelmän.
Valopatsaat ja muistomerkkisuihkulähteet sinänsä ovat kaunis ajatus.

Keinovalo saa vallan kaikkialla maapallolla eivätkä yöt ole enää pimeitä. Kuvatakseen, tai edes nähdäkseen tähtiä pitää matkustaa jonnekin hyvin kauas. Linnunrataakaan ei voi kuvata valosaasteisessa kaupungissa.

Itse asun nyt seudulla, jossa toisinaan ei tähtiäkään näy kaikenlaisten keinovalojen vuoksi. Usein taivaantienoon valtaa öisin muutaman jättikasvihuoneen kauas ja korkealle aavemaisena hohtavat valot. Miksi kasvihuoneisiin ei laiteta talveksi jotakin suojapeittoa kattojen päälle, joka pitäisi kaiken valon itse kasveilla eikä heijastaisi tuhlailevasti sitä kaikkea energiaa ja valoa turhaan avaruuteen? Valaistut kasvihuoneet ovat aika kallis pihavalo.

Pihamaatamme kasvihuoneiden valossa yöaikaan...

Pimeyttämme valaisevat myös muutaman lähiverstaan väärin, eli taivaalle ja naapureihin suunnatut pihavalaistukset, ja joka yö pihamme ja ikkunamme valaisee läheisen paloaseman erittäin omituisesti suunnatut häikäisevän vahvat jättikokoiset valot, (kuin suoraan Batman-leffasta!) joita ei voi edes suoraan katsella, koska sen jälkeen et näe kuin palovaloläiskän silmissäsi pitkän aikaa. Illalla on laitettava verhot tiukasti ikkunaan etteivät ne valot häiritsisi jopa nukkumista. Varmasti näissäkin pihoissa riittäisi pienemmätkin alas omaan pihaan suunnatut valot, (kenties, ainakin verstaissa, liiketunnistimilla)?

Palovaloläiskä silmissä on varmasti tuttu monelle siitä kokemuksesta, kun pimeässä autolla ajaessasi joku älykääpiö laittaa pitkät valot päälle omaan autoonsa ennen kuin on ohittanut vastaantulijan tai ei laita pitkiä pois lainkaan ja näin häikäisee vastaanajelevan kuljettajan hetkellisesti ja ihan tahallisesti. Sellaisia kuskejakin on tällä seudulla paljon...

On meilläkin pihavalo, jota käytetään silloin, kun sitä tarvitaan valaisemaan ulkoportaita, eli esimerkiksi kun odotetaan jotakuta pimeällä saapuvaksi tahi joku lähtee jonnekin talosta pimeällä. Kun ulkovalaistusta ei tarvita, lamppu on sammuksissa. 

Revontuliakaan en ole ikinä nähnyt vaikka niitä etelämmässä Suomessakin pitäisi joskus näkyä. Revontulet ovatkin ykkösenä To do-listassani. Ne haluaisin todellakin joskus nähdä. Sellaisessa paikassa, jossa niitä voin keinovalojen häiritsemättä ihailla. Onko se sitten Suomen Lappi, Pohjois-Norja, Kanada vai mikä paikka se onkaan, jää vielä harkittavaksi.

Meillä media toitottaa, kuinka pimeys estää ihmisiä nukkumasta? 
Minä nukun pimeässä paremmin kuin valoisassa. Valosaaste estää näkemästä myös ihania öisiä tähdenlentoja
joita olisi hyperryttävän onnellista seurata 
ja toivoa jotakin...
vaikka näkevänsä revontulia.


PS1: 


PS2:
Päivänvaloa kyllä tarvitaan, 
se on asia ihan erikseen. 
Minullakin on muutama kymmen siemenpussukkaa 
jälleen ensi kesää odottamassa ja ne pitäisi laittaa multiin 
kukin omalla kevätkylvöajallaan...Yläkuva: Tekniikka ja talous 
Keskimmäinen kuva oma... 
Alin kuva: Kaleva.fi

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

se on kai paikkakunnasta kiinni. Täällä Keski-Suomessa on tarjolla pimeyttä ihan muille jakaa. Tähtiä voi tuijotella omassa pihassa, vaikka 69 tien valot ovatkin vain 30 metrin päässä. Pimeässä ajamista on ollut tänä syksynä/talvena ihan riittämiin aamulla ja töistä kotiin tullessa. Jos jotain, niin VALOA tarvittaisiin edes hetkittäin päivän ajaksi. :)
Aurinkoisia päiviä, (ja pimeitä iltoja)
t Katja

Una kirjoitti...

Kiitokset kommentista Katja =) Kyse olikin yön valosaasteesta. Päivän valolle ei ihminen voi mitään eli joko aurinko paistaa ja taivas on pilvetön tai sitten ei, mutta yön pimeydelle voi.

Irene kirjoitti...

Ihan asiasta kirjoitit. Biologiamme on sopeutunut päivänvalo - pimeys -vaihteluihin. Siksi varmaankin vuorotyö on erityisen raskasta ihmisille. Meillä täällä Lohjalla on naapurissa valtavat kasvihuoneet, joiden öinen valosaaste ulottuu pihaamme. Harmillista!

Irene kirjoitti...

Ihan asiasta kirjoitit. Biologiamme on sopeutunut päivänvalo - pimeys -vaihteluihin. Siksi varmaankin vuorotyö on erityisen raskasta ihmisille. Meillä täällä Lohjalla on naapurissa valtavat kasvihuoneet, joiden öinen valosaaste ulottuu pihaamme. Harmillista!

aimarii kirjoitti...

Valosaastetta on pimeän aikaan yöllä liiaksi myös minun mielestäni, vähempi riittäisi. Se voi olla häiritsevää, niin se on myös kallista. Tosin itse olen onnekas, kun voin tuijotella täysin pimeässä tähtiä, samoin ihailla revontulia, milloin ne sattuvat loimuamaan. Kesällä on toisin päin, valoisaa aikaa on läpi vuorokauden. Siihenkin tottuu ja pystyy saamaan unta valoisassa.

Una kirjoitti...

Irene, niinpä. Kasvihuoneet valaisevat aikamoisen jättimäistä aluetta. Muistan ihmetelleeni ensimmäisinä öinämme täällä kolmisen vuotta sitten sitä omituista violettimaista valoa pihamaalla joka valaisi kaiken aavemaisesti. =)

Una kirjoitti...

Aimarii
Kallistapa hyvinkin. =)

Voi siekin näet revontulia...
Mie en oo niitä ikkää nähnyt...
Mää nukun kesällä huonosti koska on niin valoisaa etteivät pimennysverhotkaan oikein peitä sitä valoa. Aurinko on niin vahva.

Kuu ei minua koskaan pidä hereillä. Me ollaan kuun kanssa ystäviä. Se jää kiltisti sitäpaitsi verhon taa kun mie menen nukkumaan. =)

Arnoya Ari kirjoitti...

Valo tosiaan häiritsee, parhaillaan täällä on upea kaamos, jotkut jopa polttaa pihavaloja ja silloin ei näe edes pimeyttä;)

Una kirjoitti...

Ymmärrän ajatuksesi. =)

mökkihöpppänä kirjoitti...

Valosaastetta on ihan liikaa. Pimeys tuo syvät levolliset unet.

Una kirjoitti...

Näin on. =)
Olen ihan samaa mieltä. =)

Nummentonkija kirjoitti...

Sääliksi käy ihmisiä, jotka eivät koskaan näe linnunrataa ja muuta tähtitaivasta, vain taajamien valoja ja räikeitä mainosvaloja. Minä olen onnekas, sillä näen taivaan, kun oman pihavaloni sammutan. Muutama kasvihuone ja lähitaajamien valot kajastavat hiukan. Lapsena sain katsella Andromedan galaksia paljain silmin, tosin en tiennyt, mikä se pikkuruinen "pilvi" oli! Silmäni olivat tarkat, sähkövaloja ei ollut ja ilmakin oli paljon puhtaampaa. Nykyään tähtitaivaasta annetaan niin paljon tietoa, kun vain tuota valosaastetta saataisi vähemmäksi.

Una kirjoitti...

Oijoi miten hyvä näkö!

Mutta tosiaan valoja on liikaa. Jos ne edes osattaisiin suunnata maata ja pihoja kohti, eikä avaruuteen...