4.9.2013

Nyt parhaillaan

To-do listaa...Herkimmät kukat piti kantaa sisätiloihin. Kuten ne kaikki, yhteen ruukkuun kasvamaan tälläämäni  jouluamaryllikset eli ritarinkukat. En raaski laittaa niitä enää pimeään komeroon jotta sipuli saisi kaiken lehtivihreän ja varret nääntyisivät ja ottaa niitä sitten esille näännyttämisen jälkeen ja hissukseen kastella jotta ne keinotekoisesti kukkisivat jouluna. Olen antanut niille luvan kasvaa omaa tahtiaan ja kukkia jos huvittaa joskus sitten kun oikeasti on kukinnan aika. Olkoot viherkasveina. Ainoa mitä teen on, että vaihdan niille nätimmän ruukun. Nyt taitavat oleskella jonkun pihaan istutetun omenapuun muovisessa ruukussa.

Niinikään sisälle on roudattu kuvan avocado,  joka sai puolet lisää pituutta ja komeammat lehdet varteensa kasvihuoneen kesästä muutaman kuukauden nauttiessaan.Myös vihdoin lajitunnistuksen läpikäynyt elävä matkamuistomme Johanneksenleipäpuu piti kovin jälleen kasvihuonekaudestaan, eikä se enää kauaa mahdu sisätiloihin ikkunan ääreen. Sille pitänee tehdä aulaan ikioma paikka kasvilamppuineen koska ei sitä enää ensi keväänä varmasti saa edes ovista ulos jotta sen veisi kesälomalleen kasvariin.
Kesästä kasvit tykkää. Eikä varmaan pahaa tehnyt Substral-lannoituskaan, jota nuo kaikki saivat. Nyt kasveillakin alkaa lepotauko. Kylvä pihan kasveille syyslannoitetta niin jaksavat talven paremmin. Tai jos et halua käyttää syyslannoitetta, käytä edes kalkkia.

Piiras on siksi vaalea, koska se on gluteeniton...

Rastaat kävivät nälissään etelään lähtöä tehdessään omenien kimppuun. Niinpä poistin kaikki hedelmät puusta. Viimeisistä omenoista tein omenapiirakkaa. Kaikki kypsät tomaatit yms kannattaa kantaa sisälle, sillä yöt ovat jo turhankin kylmiä. Samoin muut hedelmät, marjat, kesäkurpitsat yms kannattaa jo kerätä sovinnolla sisätiloihin.

Sinä, jolla on paljon satoa, säilö kaikkea mahdollisuuksiesi mukaan. Kaaleilla ei ole kiirettä kellariin eikä vielä perunallakaan, varsinkin jo niität perunoiden varret mataliksi. Jotkut salaatitkin ovat käyttökelpoisia vielä lumen alta kaivettuinakin. Jos eivät puput ehdi ensin...

Jos tuntuu, että nyt syyskuun sateiden alettua ei enää tarvitse varsinaisesti kastella kasveja, pese ja poista vesitynnörit rännien alta. Kastelukannutkin voi pestä kunnolla, esim mäntysuopa tai toluvedellä ja eikun säilytykseen. Säilytettävät kesäkukkaruukut kannattaa samoin pestä kunnolla ennen säilytystä niin niihin ei jää muhimaan mitään ylimääräistä ensi kesän kasvien tuhoksi.


Kerää viimeiset kauniit kukat sisälle maljakoihin.

Osan kesäkalusteistakin voi puhdistaa, öljytä ja laittaa jo talviteloille, pestä  mahdolliset kalusteiden pehmusteet jos ne voi pestä tai ainakin tuulettaa kunnolla. Niiden säilytys kuivassa paikassa olisi suotavaa ettei tule ikäviä kosteusvaurioita...

Muoviset pihakalusteet voi säilyttää vaikkapa kasvihuoneessa, jonka ovi tulee olla miltein auki koko talven, jotta tarpeen niin vaatiessa pääset itse käymään kasvarissa, mutta älä jätä kattoluukkuja auki.

Huolla grilli ennen talvisäilytystä. Tosin voit vielä grillailla viileämmälläkin ajankohdalla... Mutta onhan se puhdistus hyvä tehdä silti. Kiedo se sitten Kesänhyvästijättöpihajuhlien jälkeen, talvisäilytyspressuunsa tai roudaa varastoon.

Mieti jo nyt, ennen haravointikauden alkua, vietkö haravointijätteen kaatopaikan ilmaiseen pihajätteeseen vai käytätkö lehdet, kesäkukkien ja perennojen varret, yms kompostiin?
Ihan ok, jos komposti on rakennettu niin ettei sinne pääse mikään muurahaista isommat, niin kuin vaikka kotiloetanat. Etanoille maassa lojuva avokomposti on mukava talvehtimis- ja munimispaikka.
Jos seudulla ei ole riesaksi yltyneitä kotiloita, voit huoletta kerätä pihan haravointi- yms kasvijätteen jopa avokompostiin.


Kun puiden lehdet ovat tippuneet viimeistä myöten puista, on aika kurkistaa mitä  katolla ja sen reunoilla räystäkourussa on. Puhdista kouru. Katto on syytä pitää kunnossa kaikkina vuodenaikoina. Jos katto on sammaloitunut, hoida ja pese se. Kaikki ylimääräinen organinen haurastuttaa kattomateriaaleja. Peltikatolla voit tarkistaa että kaikki pellit ovat kunnolla kiinni alustassaan etteivät ne tulevat syysmyrskyt vie koko kattoa.

Kohta myrskyää...


Muista kesämökilläkin suojata piippu, jotta sade ja lumi eivät hapertaisi savuhormia. Omakotiasujillahan onkin piipuissan hatut, eikö vain? Ai, mökeilläkin on. =) No hyvä juttu.
Olen muuten nähnyt naakkojen änkeävän piippuun vaikka piipussa oli suojahattu... Onneksi tuo ei tapahtunut meillä vaan tässä muutaman kilometrin päässä eräässä vanhassa talossa. Naakanpesä savuhormissa on nimittäin hankala juttu...

Poista talon seiniä vasten kasvavat kukat ja istutukset, etteivät kerää luokseen hiiriä ja myyriä. Kukkapenkkien paikka tosin muutenkaan ei ole rakennusten seinämillä...
Verkota mahdolliset talon tuuletusaukot koska vipeltäjät eivät ole ihania sisätiloissa, väliseinien tai -kattojen välissä. Virittele mahdollisten sisätiloihin pyrkijöiden ansoiksi mm varastotiloihin hiirennakkeja. Muista käydä säännöllisesti tarkastamassa ja tyhjentämässä nakit. 

Muualla pihassa perennojen varret saisivat mieluummin olla kiinni kasvissaan koko talven, jotta kasvi haavoittumattomana paremmin kestää pakkaset ja varret keräävät sopivasti ennemmän lunta, itse kasvin päälle pakkassuojaksi. Kasvi ei siten ole niin arka paleltumaan.Mieti jo hyvissä ajoin jokin hyvä paikka talvilintujen ruokintapöntölle. Paikan pitäisi olla sellainen, että siitä kohdin saa lumen helposti poistettua jotta pääset helposti viemään lintupöntölle lisää ruokaa. Talvitirppanoiden ruokinnan voi aloittaa yöpakkasten alettua, koska pikkuötökät kuolevat pois pakkasessa ja tirppanoilla on kuitenkin joka päivä nälkä...
Meillä on jo ruokinta toiminnassa ja tintin ja varpuset kiittävät. =)Voi onhan sitä muistettava vaikka mitä!
Mm tämä: 
kitke vielä kerran kukkapenkkisi, 
niin keväällä pihasi on siisti tosi kauan...! 

Samoin nurmikko kannattaa pitää lyhyenä niin kauan 
kuin se kasvaa. Samalla ne tippuneet lehdetkin 
sohjoontuvat silpuksi, 
maanparannukseksi ja matojen ruuaksi... 
Mitä kaikkia syystoimia sinä olet jo puuhaillut? =)

Istuttanut kukkasipuleita???
Jakanut perennoja?
Haravoinut?
Tehnyt syyskukka-asetelmia?
 5 kommenttia:

 1. Hyvä muistilista syyshommista enen talven tuloa. Minulla ei juuri ole mitään muistettavaa, ainoastaan vesitynnyrit ja muutama kukkaruukun puhdistus sekä pikkuisen puutarhasuihkulähteen pudistus ja talviteloille paneminen. Edes lehtien haravoimista ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips Aimarii <3

   Miten sie olet haravoinnilta olet kokonaan välttynyt?

   -Ei silti, ei se oikeasti välttämätöntä nurmella ja kukkapenkkien kohdilla jne olisikaan, se haravointi.

   Kaikenlaiset ötökät mielellään käyttäisivät ravinnokseen talvisaikaan puiden niille sijoilleen tippuneet puunlehdet.

   Käytäviltä ja teiltä ne kuitenkin on hyvä liukastumisvaaran vuoksi poistaa...

   Poista
  2. Ei tarvitse haravoida, kun ei ole semmoista haravoitavaa pihaa. On vain metsää pikku mökin joka puolella, kahdella puolen suota, toisaalla mäntykangasta. Oikeastaan minkään puun lehtiä ei juuri putole pihaan, männyn neulasia vaan.
   Piti kysyä jo aiemmassa kommentissani, miten olet saanut avocadon kasvamaan? Minulla on juuri pöydällä syödyn avocadon iso siemen. Siitäkö kasvaa noin hieno kasvi, kuin sinulla on?

   Poista
  3. Tosi luonnollinen piha siis. =) Sellaiseen pihamuotoon tulisi useammin pyrkiä. =)


   Juu, avocado oli ekan kesän kasvihuoneen mullassa kokeiluna kasvamassa, ja se teki laihan piipan jossa kasvoi muutama lehti. Syksyn tullen kaivoin sen siemenineen saviruukkuun ja toin sisälle. Talvella se hieman kärsi kuivasta sisäilmasta ja muistankin nyt ensi talvena suihkutella sitä silloin tällöin.

   Nyt keväällä vaihdoin kasvin ennakkoluulottomasti suurempaan ruukkuun, ja vein ruukkuineen kasvihuoneeseen jossa se heti puhkesi kukoistukseen ja kasvoi tosiaan puolet pituutta lisää ja teki vankempia ja komeampia lehtiä. =)

   Kukapa sitä nyt ei Suomen kesästä tykkäisi. =)


   Voit laittaa siemenen ruukkuun suoraan. Joku jättää siemenen puoliksi pinnalle, minä hautasin sen mullan alle. Laita harvahkoa multaa sille ainakin ennen juurtumista ekaksi vuodeksi, ettei kookas siemen mätäne vaan kuivahtaa kastelukertojen välillä.

   Hauska viherkasvi siitä tulee jos on tullakseen. =)

   Poista
 2. I just could not leave your web site before suggesting that
  I extremely loved the standard info a person provide in your guests?
  Is gonna be again often to inspect new posts

  Also visit my blog post - LiveJasmine; ,

  VastaaPoista


♥ Kiitos kommentistasi! ♥