12.6.2013

Raparperi



 Rheum rhabarbarum
Raparperin kukka on omalla tavallaan kaunis. 
Sen ei pitäisi antaa kukkia, sillä raparperin varsista 
tulee puiset ja tikkuiset... 

Sen tikkuisuuden huomaa ikävästi sitten 
valmiissa raparperista tehdyissä tuotteissa... 

Noh, meillä nuo saavat kukkia 
ja kasvi saa leikkiä perennaa, 
sillä kumpikaan meistä ei oikein pidä 
raparperista.  

Tai Hani nyt ehkä syö sitä jos on ihan pakko. 
Mie en pakonkaan uhalla. 

Ei ihme, että keskiajalla kasvia pidettiin 
jopa myrkyllisenä. 
Mutta eipä se mikään ihan vaaratonkaan kasvi ole:

Happamana se on kova närästämään
närästykseen taipuvaisia. 

 Kasvin oksaalihappo voi pahentaa kihtipotilaan tai niveltulehdusta potevan vaivoja. 
Oksaalihappo muodostaa kalsiumin kanssa veteen lähes liukenemattoman yhdisteen, 
kalsiumoksalaatin, josta voi joillekin ihmisille muodostua elimistössä 
virtsa- ja munuaistiehyitä tukkivia kiviä.



Raparperia syötäessä pitäisi
aina muistaa nauttia maitotuotteita 
(= kalkkia) 
ettei oksaalihappo nappaa elimistön kalkkeja.
Me kukin tarvitsemme itse ne kalkkivarastomme..





Jos nyt kuitenkin kovasti pidät rabbiksesta, 
niin tässä siulle yksi ohje:

 Raparperichutney
n 1 l raparperinpaloja
1 punainen chili pilkottuna
1 punainen paprika pilkottuna
1 omena paloina
Iso punasipuli paloina
1 dl etikkaa
½ dl vettä
2 dl sokeria
1 dl tuoretta raastettua inkivääriä (tai 2 tl jauhettua inkivääriä)
pippuria jauheena maun mukaan
suolaa maun mukaan
kanelia maun mukaan
n 6 valkosipulin kynttä
kanelitanko
2 rkl ruokaöljyä



Pilko pestyt raparperit (eikä missään tapauksessa tarvitse kuorimaan niitä ruveta!!) ja laita ne palaset paksupohjaiseen kattilaan. Lisää vesi, etikka, öljy, pilkotut omena, chili, paprika ja kaikki muut ainekset ja laita kattila liedelle, ei täysin kuumimmalle, sekoittaen välillä seosta jottei se pala pohjaan. Maistele välillä onko koostumus mieluinen... 

Lisäile oman makusi mukaan muita mausteita yms... 

Chutneyn maku vaihtelee tekijänsä mukaan. =)

Keittele hiljakseen miedolla lämmöllä noin tunti, poista kanelitanko 

ja purkita seos kuumiin pikkulasipurkkeihin. 
Käytä chutneytä esim grillatun lihan lisukkeena. 



4 kommenttia:

  1. Nam, tätä chutneytä mä voisin huolia <3 Ja vähäsen sitä raparperiakin, kyl sen talvella syö vaikka piirakassa, kun on oikee makeannälkä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uups, Pikkurakas! =)

      No sitten miun täytyypi pistää yksi raparperipenkki matalaksi ja odottaa jotta se kasvattaa uudet raparperinlehdet, koska nää kaikki kolme puskaa ovat nyt kukassa. Mutta elä hättäile, ne kasvavat pian. Teen sitten sulle chutneytä. =)

      Raparperin kanssa kannattaa käyttää omenaa tai mansikkaa seassa kun siitä leipoo jotain tai tekee vaikkapa kiisseliä.

      Poista
  2. Meillä menis raparperiä niin paljoku jaksas laittaa ;). Yks ainut ei meillä tykkää. Meillä ei nuo rapaperit ole tykänny kasvaa. Saapa ny nähä ku uusia istukkaita saatiin jospa ne nyt innostus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rabbikset saattavat uudesta paikasta hieman loukkaantua mutta varmasti ensi vuonna jo kukoistavat. Lannoita viimeistään ensi keväänä tai jo nyt syksyllä rabbiksia kunnon hevosenlannalla tms. Kyllä takuulla ensi kesänä on satoisaa. =)

      Poista


♥ Kiitos kommentista! ♥