9.1.2013

Älä pese suolakivilamppua


Vuosien suolakivilamppujen ihailun jälkeen löytyi miullekin Motonetistä sellainen tuikkukynttilöille tarkoitettu, aikas edukkaasti, alle neljällä eurolla. Mies kun käy ostamassa Fordin osia, mie katselen sieltä kaupasta aina jotain aivan muuta. Ihan samoin kuin merenrannalla on helppo astmaatikonkin hengittää, suolakivilampustakin pitäisi nousta lämmetessään ilmoille terveyttä edistäviä tekijöitä kaukaa Himalajan vuorilta saakka.

Koskapa kaupoissa tuotteet olivat pahvilaatikoissa, en voinut tietää minkämoinen lamppu itselle osuu. Joka paikassa kun nykyään on kylttejä, lappuja ja muistutuksia joissa kielletään avaamasta pakkauksia ja mie kun haluan nuuhkia ja silitellä kaikkea!
Minun on ihan pakko haistella saippuat, pyykinhuuhteluaineet, hedelmät, mausteet, yrtit, puuesineet, kasvit ja kukat, ja silitellä kivi-, puu ja jopa muovipinnat, niin miulle kielto tuntuu ihan älyttömän hankalan vaikealta totella.

Joskus hedelmätiskillä Hani näyttää lystikkäästi yhtaikaa kärsivälliseltä sekä kärsivältä kun miun on pakko tutkia jokainen omena, tomaatti, banaani ja päärynä perinpohjaisesti ennen kuin hyväksyn ne ostettaviksi. Ei silti joskus kassa jättää ne huolellisesti valitsemani tuotteet sitten kassalla eri asiakkaan tuotteet jakavan puomin alle ja tekee hedelmistä pyreetä ja murskaa...

Mutta suolakivilamppuun palatakseni, se oli siis sitten hiukan likaisen näköinen yläreunoistaan ja sanoinkin Hanille ääneen jotta tää lamppu pitäis varmaan pestä. Joo, oli miehen vastaus, luultavasti hän ei edes kuunnellut mitä sanoin. =)

Niinpä eräänä aamuna otin suolakivilampun ja vein sen keittiöön, täytin altaan lämpöisellä vedellä ja lirautin juoksevaan veteen mukaan tilkan fairya. Suljin hanan, upotin lampun altaaseen, etsin tiskiharjan ja aloin pestä lampun sisuksia ja kylkiä. Mutta samaan aikaan vasemmalla kädelläni lamppua pidellessäni tajusin jotain kauheaa: lamppu alkoi sulaa!
Voi ei! 

Äkkiä lamppu pois vedestä ja pyyhe esiin johon painelemalla ja leyhyttelemällä sain lampun kuivaksi. On se ihan oikeasti suolaa! Mie nuolaisin lampun kylkeä. Maistui vähän fairylle ja aikas paljon suolalle. Eli nyt miekin -piiloblondi- tiedän, ettei suolakivilamppua voi pestä. Kyllä siihen vielä jäi jäljelle huonepölyä ja sähköä terveelliseksi ionisoivaa suolalyhtyä. Hieman vino se kyllä nyt on mutta ei Himalajakaan ole viivasuora. =)

12 kommenttia:

Villiviini kirjoitti...

Hyvä neuvo sen varalta, jos joskus tämmöisen ostan. Hyvä, ettei se sulanut kokonaan!

Leila Kastelli kirjoitti...

Heh, arvasin heti otsikon luettua, mitä olit mennyt tekemään!

Una kirjoitti...

Aivan, onneksi en vaan jättänyt sitä likoamaan altaaseen... =)

Una kirjoitti...

Mutta on tosi sileä ja kiiltävä tämän lampun pinta... ;D

Tuulia kirjoitti...

Tykkään noista suolakivilampuista, mutta en ole kokeillut pestä. On ne oikeasti suolaa, lamppu myös pienenee vähitellen käytössä. Ehkä mustat kohdat pitää varovasti hioa.

Anonyymi kirjoitti...

ietityttää, että kun ostaa tuota himalajansuolaa ruuanlaittoon, se maksaa ihan kauheasti ja sitten ison kökkäreen saa alpuksi neljällä eurolla!O_O

Una kirjoitti...

Ihan joka paikasa suolakivilamput eität ole yhtä edukkaita. =)
Olen jopa kirpputorilla nähnyt kalliimpia. Ihan hiljattain näin kirppiksellä hintalapun 25€, joita hiljaa mielessäni ihmettelin suu pyöreänä. =)

Tuo on myös ruususuolan väristä. =) Mutta ruususuola tulee ihan toiselta puolen maapalloa Boliviasta, ja lamput tosiaan Himalajalta. Himalajansuola joka on tarkoitettu syötäväksi, on varmasti puhtainta ja onhan sen täytynyt käsitellä, pakata jne ja välistä vetävät välikädet niin kuin näissä lampuissakin...

Una kirjoitti...

No nyt miekin tiedän. =) Ei nääs koskaan ikuna ennen oo ollut tällaista lamppua. Tai tuikkulyhtyä...

Anna kirjoitti...

Poikaystävä ehdotti mulle kerran, että voisinhan kokeilla pestä sitä lamppua juuri niiden tummien kohtien takia. Totesin, että "eihän sitä voi pestä, sehän on suolaa!" Tuli vain tämä tapaus tekstistäsi mieleen :D

Una kirjoitti...

=) Jotenkin mie aattelin että seon vaan kiveä... =D

Anonyymi kirjoitti...

On meillä ollut himalajan kristallisuolaakin ruuanlaitossa.

Una kirjoitti...

Ok =)