23.11.2012

Kylpylä Lahteen!

Lahdessa on liian vähän hotelleja.
Ajatellaan nyt vaikka kisatarvettakin.
Lahden mm 2017 tulee olemaan hankalaa,
koska hotellit eivät riitä.
Lahti ei osaa markkinoida hyveitään
eikä kehittyä maailman mukana...
Vielä ehtisi rakentaa.
Kaikki eivät tiedä että Lahdesta löytyy järviäkin. Lahtelaisille -ja meille muillekin- rakkaasta Vesijärvestä pääsee Vääksyn kanavan kautta Päijänteelle. Vesijärven rannalla olisi oiva paikka kylpylälle ja suurellekin hotellille, koska mm veneilijät pääsisivät sujuvasti kanavan kautta kauaskin. Tai kaukaakin Lahteen. Niinhän ne päättäjätkin ovat pähkäilleet.Mutta miksi ihmeessä kylpylähotellia suunnitellaan ihan vääriin paikkoihin, lähelle Sibeliustaloa, tai Teivaanmäelle?

Liian ahtaaksi menee, ai, ai, ai... Rauhallinen ja viihtyisä Jalkarannan asutusalue menisi aivan sekaisin ja sen liikenne kaaokseen, jo pitkänä rakennusaikana. Samoin sekaisin, uusiksi, hitaaksi, pilalle ja kaukaahaetuksi menisivät opiskelijoiden asuntolat sekä Jalkarannan asuinalueen kautta nykyinen  suora reitti mm PHKS:aan ja Hollolaan...


Ei, annetaan sen rannan olla ihan rauhassa.
Loistavampi ja ihana kylpylähotellin paikka Lahdessa olisi kauniissa Ruoriniemessä! 

Rakennus, jota voisi kylpylähotelliksi käyttää tontteineen, on Polttimo-yhtiöiden kookas ruma rakennuskompleksi tilavan satama-alueen vieressä. 

Paikka on suojainen ja omiaan hyvinvointi- 
ja kylpylähotellille. 
Se toisi nopeasti siihen satsatut rahat takaisin. 

Sekä vanhaa saneeraamalla että uutta suunnittelemalla, sille tontille saisi mahtavan mainosvaltin:  
Lahden helmen.
-Ihan oikeasti. 


Lahden Polttimo on tässä kaupungissa ihan väärässä paikassa. (Tuo tummanharmaa valtava rakennuskompleksi) 

Hiivan valmistus haisee nimittäin hirveälle, ja se haju tunkee sisään jopa kiinni olevista ikkunoista ja ovista kaikkiin Ruoriniemen asuntoihin, joista suurin osa on kalliin rahan asuinpaikkoja.

 Itsekin muutan vuoden Ruoriniemessä asuneena voin todistaa hiivan hajun olevan kamala, niin kesällä kuin talvella.

Mallasta valmistaessaan tehdas ei haise niin pahalle, mutta sekin haju on vahva.Loogisempi paikka mallas- ja hiivatehtaalle olisi Hartwallin  tuotantolaitoksen ja logistiikkakeskuksen vieressä.

Maksaahan sen uuden hiiva/mallastehtaan valmistus, mutta maksaa tuotteiden kuljettaminenkin Ruoriniemestä.

Varmasti  hiiva ja mallastuotanto olisi varaa siirtää tehdastuotantonsa pois ihanasta Vesijärven rannasta jonnekin tehdasaluelle. Tämä maapala on aivan liian upea ja arvokas tehtaille.

Miksi ylipäätään tuoksupäästöjä tuprutteleva valtava tehdas enää ainoana sijaitsee keskellä arvo-asutusta, halliten suurta osaa kauniista Vesijärven rannasta ja kalliista tonttimaasta?
Rantaa tehtaalla on laajasti yksityiskäytössään... 

Tehtaan naapuri UPM:kin  joutaisi sinne, missä sen tuotteita tarvitaan, eikä hankalasti rekoilla tukittavaan Ruoriniemen ja Mukkulan liittymään. Sillekin puulaakille löytyisi uusi paikka vaikkapa jostakin monesta kymmenestä tyhjästä, oikealla varsinaisella, syrjäisemmällä tehdasalueella sijaitsevasta lakkautetusta tehdasrakennuksesta?

Silloin UPM:n rakennuksetkin voisi huoletta purkaa pois ja suunnitella sille alueelle lisää kylpyläaluetta.

(PS: kirjoitus on alunperin vuodelta 2012 ja onneksi UPM:n laajat rakennukset ovat nyt jo poissa tähän mennessä, eli NYT olisi muutenkin tilaisuus jatkaa kylpyläsuunnitelmaa tälle alueelle! )Polttimon/hiivatehtaan tiloista arkkitehdit äkkiä nyt suunnittelemaan jotain yhtä ainutlaatuista vanhaa ja uutta yhdistävää rakennusta kuin  vaikkapa Sibeliustalo.

Siiloistahan saisi muokkaamalla mahtavan allasosaston.
Ilta-aurinko paistaisi ihanasti järveltä kp-hotellin parvekkeille ja mahdolliseen ulkoaltaaseen...Veneet voisi jättää ihan pikkuruisen kävelymatkan 
päähän Niemen satamaan.
Autoilijoille löytyisi tilaa, vaikkapa hotellin omasta parkkitalosta? 

Katso tästä kuvasta miten paljon tilaa tehtaat vievät ja miten sopiva tuo Ruoriniemen hieman erillään asutuksesta sijaitseva niemeke hotellille olisi. Oma ranta ja rauhaisa paikka kylpylälle, jota moni arvostaa. Tontille on mahdollisuus suunnitella ihan jotain uutta mm matalampien tehdasrakennusten tilalle puistoa tms...


Kuva Pertti Louhelainen/ESS 


Kylpyläkeskus tuottaisi takuulla sijoitusrahansa takaisin, moninaisena kylpylätoiminto- ja terveydenhoitolaitoksena sekä kongressiväen majoitus- ja ruokailupaikkana. Samalla Lahti tekisi tunnetuksi itseään. Se muistettaisi jostakin positiivisesta. Eikä enää niistä surullisenkuuluisista mömmöm-hiihdoista...


Ja ah, ne upeat iltaruskot...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


♥ Kiitos kommentistasi! ♥