Translate

26.5.2006

Tapaus Olavi Virta vs Lordi

Lordin tapauksessa heillä on oikeus pitää naamareita vain esiintyessään. Suomessahan on naamioitumiskielto. Naamioituminen on sallittua vain karnevaaleissa tai taiteellisessa esityksessä... Muutenhan kuka tahansa (julkkikseksi haluava)han voisi alkaa kulkemaan naamari päässään ja väittää ettei halua paljastaa naamaansa, ja mitä siitä tulisi? Kohta katukuva vilistäisi naamiopäitä... =) Tämä "boikottitouhu" nyt on aika tekopyhää... Miksi juuri seiska? Miksei Iltasanomat? Miksei Iltalehti? Ja moni muu juorulehti? Nyt äkkiä boikotoimaan niitäkin lehtiä, niin alan uskoa, että oletten tosissanne, "boikotoijat". Nuo "lopetin tilauksen" viestit kertovat nimittäin aika paljon... -Tähän asti ovat kaikki juorut kelvanneet! 
Tuskin moni niistä ihmisistä, jotka niiden lehtien sivuille ovat lehden toimesta joutuneet, ovat ilahtuneet näkemästään...=( Mie en oo tähänkään asti ostanut enkä tilannut ko keltaisia lehtiä, enkä tee niin vastakaan, ja ihmettelen että aikoinaan toimittajankoulutuksessa olleen muutaman luokkakaverini nimi löytyy keltaisen lehdistön toimittajien riveistä...=(

Mikä tällä kertaa oli erilaista keltaisen lehdistön toiminnassa? Vai oliko tämä vihdoin se ruohonkorsi, joka katkaisi aasin selän? Joka havahdutti ihmiset huomaamaan, että hei, täähän on ilkeä juorulehti?

Vai onko kyseessä vain kahden viikon "en-lue-seiskaa" nenän nyrpistyskurssi? =D

HS: kirjoittaa: ""Tampere. Mediatutkija Kaarina Nikunen arvioi, että Tomi Putaansuun kasvokuvan julkaisusta noussut kohu kertoo halusta suoda julkkiksellekin yksityisyyttä. 
Nikunen on viime syksynä julkaistussa väitöskirjassaan tutkinut faneja ja faniuteen liittyviä ilmiöitä. "Osittain syntynyt kohu varmaan johtuu siitä, että Lordi-yhtyeen jäsenet niin selkeäsanaisesti toivoivat, että maskittomia kuvia ei julkaistaisi. Yhtye on halunnut olla nimenomaan fantasiahahmo, ja näköjään yleisö on sen hyväksynyt", arvioi Nikunen.

Nikusen mukaan taustalla näyttää olevan myös viime aikojen keskustelu siitä, missä on julkisuuden ja yksityisyyden raja. Esimerkiksi kulttuuriministeri Tanja Saarelan (kesk) ja pääministeri Matti Vanhasen (kesk) henkilökohtaisten asioiden puiminen lehdissä ei ole ollut kaikkien suomalaisten mielestä enää sopivaisuuden rajoissa. (EI TODELLAKAAN OLE, MUTTA MISSÄ BOIKOTOIJAT OVAT HEIDÄN TAPAUKSISSAAN OLLEET?) 

""Kyllä tämä kielii siitä, että yleisö on osaksi kyllästynyt juorulehtien tapaan toimia. Lordihan on etenkin nyt voittonsa jälkeen kansansuosikki - poliitikkoja kohtaan ollaan ehkä vähän tiukempia", sanoo Nikunen.""


Entä tapaus Olavi Virta:

""Elämä Ilomantsin jälkeen

Vuoden 1959 maaliskuussa Ilomantsissa Olavi Virran ura kääntyi äkilliseen syöksylaskuun.

Olavi Virran orkesteri esiintyi Ilomantsissa ja haitaristi ( alkoholia nauttineena) jouduttiin viemään poliisiputkaan selviämään. Olavi Virta poistui paikalta ja yleisölle jouduttiin maksamaan pääsyliput takaisin. 

Virran esiintyminen ei ollut syynä Ilomantsin tilaisuuden epäonnistumiseen, mutta hän sai yksin kantaa siitä vastuun.

Ilta-Sanomat julkaisi silloin tiettävästi ensimmäisen kerran tahalliseen mustamaalaukseen syyllistyneen artikkelin, jossa asiasta kerrottiin väritetysti yhdistelemällä väärinkäsityksiä ja tahallisia virhekytkentöjä, samoin Viikkosanomat julkaisi tapausta seuranneella viikolla suuren artikkelin "laulavasta lihapullasta"; ja näin keltainen lehdistö oli osallisena iskelmätähden täydellisessä taloudellisessa ja henkisessä luhistumisessa. Virran perhe hajosi, Irene muutti lasten kanssa vanhempiensa luokse Ruotsiin ja koko omaisuus realisoitiin.

Olavi Virta esiintyi ja levytti vielä jonkin verran 60-luvulla. Hänen terveytensä ei enää mm. sokeritaudin ja liiallisen alkoholinkäytön takia ollut kunnossa, mutta hänen äänensä pysyi entisessä vireessä viimeiseen levytykseen 6.6.66 asti.

Olavi Virran elämä päättyi 14.7.1972 Tampereen Pispalassa hoitajan ja ystävän, Hulda Simulan, pienessä huoneen ja keittiön asunnossa. Ennen kuolemaansa Olavi Virta sai keväällä 1972 ensimmäiset kolme kultalevyään tangoista Tulisuudelma, Ennen kuolemaa ja La Cumparsita, sekä ehti nauttia hänelle myönnettyä maamme ensimmäistä viihdetaiteilijalle myönnettyä taiteilijaeläkettä runsaan kuukauden ajan."" Seija A. Niemi, Musiikintutkimuksenlaitos, Tampereen yliopisto

-Vaikkei näitä tapauksia voi rinnastaa toisiinsa, sillä Olan tapaus oli hirvittävä... 


-Mutta missä olivat Olan puolustajat...? =(

Noh... Periaatteessa olen boikkareiden kanssa keltaisen lehdistön julkkiksia liian lähentelevistä toimista samaa mieltä. 

-Mutta miksi haloo nousi vasta nyt? Juuri nyt? Toki on hyvä asia, jos keskustelu ja kohu ravistelee juorulehdistöä, ja niiden omaatuntoa.

Lukijakunta, Julkisen sanan neuvosto, tai raastupa olisi voinut jo vuosikymmeniä sitten laittaa suitset keltaiselle lehdistölle ja paparazzeille... =/

Jokaisella toimittajalla (ja valokuvaajalla) pitäisi olla järkeä päässään senverran, että osaa erotella, mikä on uutinen, ja mikä on pahansuopa juoru tai muu moitittava tempaus... 

Nykyään, kun netin kauttakin kerrotaan ja näytetään vaikka mitä, on tuo raja aikapäivää sitten hälventynyt. - Valitettavasti! 

Toimittajankoulutuksessa painotetaan "hyvää lehtimiestapaa" sekä kielletään "hyvän tavan vastainen" kirjoittaminen. Ikävä kyllä nykyään pääsee "toimittajaksi" ilman mitään koulutuksia... Ja keltainen lehdistö on opettanut lukijakunnalleen, että kansa voi "myydä" tietoja, juoruja ja kuvia julkkiksista... =( 

- Mikä ei todellakaan ole hyvän lehtimiestavan mukaista. Juuri tilaajat ja lukijakunta ovat näitä lehtiä pinnalla ja hengissä pitäneet, suoneet niille vankkumattoman jalansijan ja kannattajalauman... 

Lehdet taas kilpailevat keskenään levikeillä, yrittävät laittaa paremmaksi, kuin muut lehdet, keinolla millä hyvänsä... Ja noidankehä on valmis. 






PS: 

Kun Olavi Virran kuoleman 50-vuotispäivä lähestyy, yllätys-yllätys IS on äänessä: 

"Olavi Virran traaginen elämä päättyi leskirouvan vierashuoneeseen – alituiset skandaalit saivat yleisön kääntämään selkänsä alkoholisoituneelle tähdelle"


..."Huhumylly alkoi pyöriä, ja kuulopuheista syntyi lehtijuttuja. Yhdessä artikkelissa kerrottiin – tosin virheellisesti – että Virta ja illan toisena solistina ollut 17-vuotias nainen olivat niin humalassa, etteivät he kyenneet esiintymään. Jutussa Virtaa kutsuttiin vieläpä ”laulavaksi lihapullaksi”. Nimitys viittasi sekä Virran lihoneeseen ulkomuotoon että lempiruokaan..." /Mikko Juuti/IS  



"Yhdessä artikkelissa..." 

Vielä tämä sama lehti kehtaa muistuttaa mitä teki Olavi Virralle, tuhosi hänet, mutta ei pyydä edelleenkään edes anteeksi? Vaan mitäpä sekään enää auttaisi?